STREET ART COMMON EXPERIENCE

1-6 czerwca 2014 , Stambuł / Talimhane Sokak Yeldeğirmeni / Kadiköy

Trzech polskich artystów zmieni oblicze Stambułu. Dokładnie azjatyckiej dzielnicy Kadikoy. Sepe, Chazme i M-City, twórcy street artu o światowej renomie, pozostawią swoje dzieła w  Turcji.

To wszystko w ramach projektu Street Art Common Experience realizowanego przez Fundację Do Dzieła!, organizatora m.in Warszawskiego festiwalu Street Art Doping. Partnerem w Turcji są organizatorzy młodszego o cztery lata, festiwalu Mural-Ist. – Działanie w przestrzeni publicznej w Stambule to niezwykłe doświadczenia dla nas jako organizatorów, ale i dla artystów. Wiemy że reakcje na murale, które są wciąż czymś nowym w Turcji, są bardzo żywe i gorące. I podobnie jak w Polsce ich krytycy stają się ich orędownikami – mówi Przemek Dziubłowski z Fundacji Do Dzieła! – To co trudne ale i najistotniejsze w naszych działaniach to zapewnienie absolutnej wolności artystycznej. Tak będzi i w Turcji. I nie ma znaczenia że prace powstają z okazji 600-lecia nawiązania stosunków polsko-tureckich. Dbamy o sztukę, nie o laurki.

Realizacje rozpoczną się w pierwszym tygodniu czerwca 2014 roku. Murale będą powstawały przez tydzień.

Autorem pierwszego muralu będzie M-City, niezwykły człowiek, artysta, wykładowca, grafik. Jego prace – majstersztyki szablonu –  zdobią największa miasta świata od Sao Paulo po Stavenger. Będzie to pierwsza wizyta M-City w Stambule.

Chazme 718  – twórca o bardzo charakterystycznym technicznym stylu i otwartej głowie na współpracę. Stworzy mural razem z Sepe, z którym w duecie stworzył już kilkanaście imponujących dzieł.

Street Art Common Experience będzie z pewnością ważnym wydarzeniem w Polsce i w Turcji.

Na wszystkie pytanie z przyjemnością odpowiemy. Prosimy o kontakt:

Kasia Dziublowska / tel. + 48 501 404 990

fundacjadodziela@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/commonexperience?fref=ts

”Kısmen, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanı’nın kaynaklarından finanse edilmiştir”

„Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej

“Etkinlik, 2014 yılında kutlanacak Polonya-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 600. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek olan kutlamaların kültür programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir”

„Wydarzenie realizowane w ramach  programu kulturalnego obchodów 600-lecia polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych w 2014 roku”

www.turkiye.culture.pl.

sace plakat