INFOBARKA ZAPRASZA NA POKŁAD

pdf-ikona zaproszenie-konferencja

W maju 2016 roku na warszawskiej Wiśle pojawił się nowoczesny przeszklony obiekt pływający – iBarka. Ma przybliżyć i popularyzować historię rzeki, ludzi działających wokół niej i pełnić rolę punktu informacji o Wiśle. Już 22 czerwca wernisaż wystawy „Skarby Wisły” zainauguruje działalność iBarki.

iBarka czyli inaczej „Infobarka Wisła” to innowacyjny projekt Fundacji „Do Dzieła!”. Ten długi na 16 metrów i szeroki na 5,5 metra obiekt pływający obiekt ma przede wszystkim dać możliwość, wszystkim zainteresowanym, lepiej poznać Wisłę. Jej historię, jej tajemnice, ludzi, dla których jest inspiracją.

Już 22 czerwca rozpocznie się multimedialna wystawa „Skarby Wisły”. W 2015 roku rekordowo niski stan Wisły odsłonił przedmioty ukryte przez wiele pod powierzchnią wody. Pojawiła się okazja dla poszukiwaczy skarbów, ale też archeologów. Przeprowadzone zostały badania archeologiczno-historyczne Wisły. Wydobyte z rzeki m.in. drewniane pale, które mogły należeć do dawnego łyżwowego Mostu Ponińskiego zniszczonego podczas powstania kościuszkowskiego, lub są pozostałością tymczasowego mostu zbudowanego po wyzwoleniu w 1945 roku.

Celem Fundacji „Do Dzieła!” jest stworzenie miejsca, które będzie łączyło ludzi Wisły. Dlatego iBarka już teraz podjęła współpracę z Fundacją Rok Rzeki Wisły 2017. Dzięki temu na przyszły rok planowane jest przygotowanie stałej prezentacji multimedialnej. Tymczasem zapraszamy na otwarcie!

Program otwarcia infoBarki:

• 06.2016 (środa), godz. 20:00 – wernisaż wystawy „Skarby Wisły” i spotkanie z Michałem Krasuckim, zastępcą stołecznego konserwatora zabytków
  • 06.2016 (czwartek), godz. 20:00 Koncert na Wisłę – koncert Jacka Mazurkiewicza (kontrabas) i Sabah Al Ani (saksofon, Na scenie warszawskiej występuje w Warsaw Improvisers Orchestra) improwizacja muzyczna inspirowana Wisłą. Barka będzie płynąć z Płyty Desantu do bulwaru Karskiego, dźwięk będzie się rozchodził na rzekę.
  • 06.2016 (piątek), godz. 18:00 spotkanie przyrodniczo-ornitologiczne i promocja książki Stefana Kłosiewicza tytuł (doktor farmakologii, pasjonat fotografii i ornitologii). + zdjęcia z podróży barki z Bydgoszczy do Warszawy prezentowane na tabletach.
  • 06.2016 (sobota), godz. 18:00 koncert w ramach „Wianków nad Wisłą 2016”

logo ue

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013